SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Löberöds IF
Fotboll

SÅ HÄR BEDRIVER VI UNGDOMSVERKSAMHETEN I LÖBERÖDS IF

Löberöds IF 8 juli 2016



...en skrift som redovisar vilja och inriktning för ungdomsverksamheten i Löberöds IF 


 

FÖRORD 

Detta dokument är framtaget för att ge stöd och vägledning åt våra ungdomsledare. Dessutom vill vi för föräldrar, nya spelare och övriga medlemmar visa vad vår förening står för och förhoppningsvis skapa en gemensam värdegrund som vi kan bygga vår verksamhet på. 

Detta är inte ett dokument som är hugget i sten utan det skall hela tiden utvecklas. 


1. PRESENTATION 

I slutet av 1800-talet kom järnvägen till Löberöd. Samhället fick med det en snabb utveckling. Industrier växte upp och många nya familjer flyttade till samhället och dessa hade också oftast många barn. Torget i Löberöd blev en samlingspunkt för ungdomarna. "Pågarna" hade fått kunskaper om en ny sport som kom från England - fotboll. Så smått började de spela på torgets gräsmatta. År 1906 bestämde de sig för att bilda en idrottsförening, Löberöds Idrottsförening. Det blev starten för den förening, LIF, som vi idag verkar i. 

Ett av problemen med att spela fotboll på torget var att det låg omgärdat av hus, hus med fönsterrutor. Det blev många rutor som fick bytas under åren. Bollen hamnade inte alltid som avsett. Mitt på torget fanns dessutom en pump. 

1920 bestämdes i föreningen att en ny idrottsplats skulle anläggas. Man sneglade på marken vid samhällets norra gräns, mark som ägdes av lantbrukaren Nils Andersson på Sassarps gård. Nils Andersson ställde upp och arrenderade ut två tunnland mark, samma mark som vår huvudplan ligger på idag. Ingen tänkte då på att marken låg i en annan församling vilket senare visade sig medföra komplikationer. Efter kommunregleringarna på 1970-talet hamnade huvudplanen i Höörs kommun medan samhället Löberöd till största delen ligger i Eslövs kommun. Då och då har detta medfört byråkratiskt krångel. 

1920 kom under lång tid att anges som föreningens födelseår. Ingen hade kontrollerat hos Riksidrottsförbundet. Först i mitten av 1990-talet, när man i gömmorna på en vind hittade gamla protokollspärmar, förstod man att rätt år var 1906. En kontroll hos Riksidrottsförbundet bekräftade uppgifterna i pärmarna och idag har vi stadfäst 1906 som officiellt startår för föreningen.  

Första fotbollsmatchen spelades 1906 mot IFK Hässleholm. 1963 bildades ett damfotbollslag på initiativ av Britta Persson. På hösten detta år spelades i Löberöd en damfotbollslandskap mot Danmark och naturligtvis med nytt publikrekord.

Redan 1968 startade Löberöds Idrottsförenings Supporterklubb, vilken fortfarande verkar och har ett stort antal medlemmar. Ett annat beslut som togs 1968 var att börja samla in saker - "loppor" - till en marknad. Därmed fick föreningen 1969 sin första Loppmarknad med dans och tivoli. Idag finns en omfattande och välfungerande organisation för loppmarknaden och det är svårt att jämföra den med de första årens. Nu är vi "proffs" och loppmarknaden är en av föreningens viktigaste inkomstkällor. Dock är fortfarande medlemmarnas arbetsinsatser en bärande del av föreningens förutsättning att verka.

1970 fick Löberöd en idrottshall och också en utbyggd idrottsplats. Detta kom att betyda mycket för föreningen. I idrottshallen kunde man nu träna hela vintersäsongen och ungdomssektionen blomstrade upp. Den nya fotbollsplanen fick elljus till säsongen 1971 efter arbete av medlemmar.

1994 byggdes i Löberöd en ny skola med nio årskurser. I samband med detta anlades en ny grusplan med elljus intill idrottshallen. Då passade föreningen även på att köpa en "överbliven" markbit för att anlägga en sjumannaplan, C-planen, på gräs. Denna disponeras helt av ungdomssektionen.

1997 övertog föreningen ansvaret för anläggningen och dess skötsel. Anläggningen omfattar nu en A-plan med läktare, en B-plan med belysning, en sjumannaplan och klubbhuset. Dessutom disponerar vi i omedelbar närhet en grusplan och en idrottshall. Skötselansvaret för dessa ligger kvar på kommunen eftersom även andra klubbar disponerar dem. 1999 byggdes en läktare till A-planen. Samtidigt som läktaren invigdes döptes idrottsanläggningen till Ölyckevallen, ett namn som röstats fram av föreningens medlemmar. 

"Årets LIF:are” utses sedan 1996 efter att medlemmarna fått rösta. 

Med föreningens startår 1906, så innebär det att LIF är mellanskånes äldsta idrottsförening. 


2. VISIONER 

I FÖRENINGEN VILL VI: 

  • erbjuda en stimulerande och utvecklande sysselsättning med ett stort socialt ansvar 
  • skapa ett bestående fotbollsintresse hos våra spelare 
  • fostra spelare i en positiv anda vad gäller kamratskap och lagtillhörighet 
  • verka för ett sunt liv i en drogfri miljö 
  • genom löpande intern och extern fortbildning hålla hög kvalitet på ledare och träning 
  • få så många ungdomar som möjligt att stanna kvar i föreningen för att så småningom utvecklas till seniorspelare, ledare, tränare, domare eller funktionärer 
  • låta alla som vill spela fotboll få göra det i vår förening

I UNGDOMSVERKSAMHETEN VILL VI: 

  • att all barn- och ungdomsträning genomsyras av lek och glädje, och att varje flicka och pojke får möjlighet att utvecklas efter sina egna förutsättningar. 
  • ge ungdomar goda möjligheter och förutsättningar att utveckla sig inom fotbollen 
  • inspirera ungdomar att vårda sin egen kropp 
  • ge barn och ungdomar en meningsfull fritidssysselsättning som även bidrar till ett ökat intresse för idrottsliga aktiviteter i vuxen ålder. 
  • att fotbollen skall vara till för alla som vill, både spelare, föräldrar och ledare. Det skall finnas en uppgift för alla.

3. MÅLSÄTTNINGAR 

FÖR FÖRENINGEN 

  • att varje ledares kunskapsnivå ligger minst i nivå med föreningens utbildningsprogram 
  • att så många ungdomsspelare som möjligt fortsätter vara aktiva inom föreningen i vuxen ålder 
  • att genom ledarpåverkan lägga grunden för att nolltolerans efterlevs

FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN 

  • att alla ungdomspelare och deras föräldrar är informerade om hur föreningen bedriver sin verksamhet
  • att göra träningarna så varierande och roliga att spelarna kommer tillbaka 

4. VERKSAMHETSINRIKTNING 

a ALLMÄNT 

SOCIAL UTVECKLING 

I föreningens ungdomsverksamhet ska vi hela tiden utgå från barnens och ungdomarnas behov. Som ledare och tränare måste vi acceptera att de barn och ungdomar vi har hand om är på olika nivå både vad gäller fotbollsmässig, fysisk, mental och social utveckling. 

NOLLTOLERANS 

Löberöds IF tillämpar nolltolerans. Detta skall genomsyra all verksamhet. Nolltolerans betyder att vi aldrig tolererar svordomar, könsord, verbala eller fysiska påhopp. Kort sagt ett gott uppförande och ett vårdat språk. Våra ledare har ett stort ansvar i att detta efterlevs och skall vara bra förebilder. Detta gäller även föräldrar.
På Skånebolls hemsida (www.skaneboll.se) finns ytterligare information om begreppet nolltolerans. 

TRÄNING 

Föreningens största mål är att skapa trivsamma träningar. Vi vill också se till att bollteknik, kreativitet, nolltolerans och spelteknik prioriteras eftersom vi är övertygade om att fotboll som är rolig att se på också är rolig att spela. 

MATCHER 

Under matcherna har vi en del gemensamma principer som gäller i alla åldrar: 

Ledarna skall aldrig styra det direkta spelet utan ge instruktioner och feedback vid byte, uppehåll i spelet eller när spelaren är passiv. 

Vi accepterar inte fult spel, svordomar, andra verbala eller fysiska utbrott (nolltolerans). Om någon i våra lag uppträder så, tas spelaren omedelbart av planen. 

ÖVRIGT 

Om någon spelare vill utöva någon annan idrott parallellt med fotbollen är det något som vi ser positivt på och försöker uppmuntra. 

b BARN 5-8 ÅR 

SOCIAL UTVECKLING 

Att få träffa sina kamrater under en stunds ordnad aktivitet som genomsyras utav glädje och spontanitet. I bollek sätts fokus på att lära barnen att umgås med varandra och ha roligt tillsammans. Att kunna fungera i grupp med allt vad det innebär att lyssna på andra, vänta på sin tur och ta hänsyn till varandra. Tanken i bollek är att alla skall få deltaga oavsett tidigare kunskaper. 

Då det är viktigt att se varje individs specifika behov behövs många vuxna ledare i denna åldersgrupp. 

TRÄNING 

Aktiviteterna bygger på socialt samspel och olika övningar med och utan boll. Träningen har både inslag åt gruppövningar och individuella övningar. Träningsnivån kan vara varierande beroende på de kunskaper barnen besitter. Olika redskap såsom fotbollar, hopprep, ballonger, mjuka bollar, ringar osv kan användas. 

MATCHER 

Det bedrivs ingen tävlingsverksamhet på denna nivå, men olika träningsmatcher och turneringar anordnas för att man skall träna sig i hur man uppför sig under matchlika situationer. Vi spelar med 5-mannalag eftersom det innebär mer bollkontakt för varje spelare. 

Alla som tränar regelbundet ska få vara med vid matcher om barnet själv vill. Alla ska få liknande speltid efter ork, ej efter förmåga. Alla som vill ska ges möjlighet att få stå i mål, att få vara lagkapten, börja som avbytare osv. 

c SPELARE 9-12 ÅR 

SOCIAL UTVECKLING 

Att i första hand få barnen att fungera i sin grupp. Kunna lyssna. Kunna visa respekt. Diskussioner ska OFTA bedrivas angående uppträdande gentemot lagkamrater, motspelare, domare och ledare. Glöm inte nolltolerans, det ska genomsyra allt med spelarna. Lagkänslan behöver utvecklas, gör gärna andra saker än att bara träna och spela match med laget. Alla spelare måste få känna att de är viktiga, att alla är viktiga i ett lag, ingen position är viktigare än någon annan. 

TRÄNING 

Spelets idé, regler och begrepp lärs ut löpande. Vi strävar efter att använda boll i ALLA övningar. 

MATCHER 

Möjlighet finns att spela seriematcher redan från 9 års ålder. Detta är inget krav, utan beror på hur moget laget är, vad ledare anser, hur många spelare man har tillgång till osv. 

Efterhand utvecklas positionsspelet. Detta är emellertid något som måste få växa fram. Det ska inte ”styras in” från ledare/tränare. Kan se ut ungefär så här: 

9-åringarna spelar 7-mannafotboll för första året. Det är viktigt att alla spelare får testa alla olika positioner och att alla uppmuntras att prova på målvaktsspel. Alla som vill ska få vara lagkapten i minst en match. 10-åringarna ska också de få prova att spela på olika positioner. 

För 11- och 12-åringar kan det bli aktuellt med ännu fastare positioner, som t ex vänsterback eller höger mittfält. Vi får dock inte låsa fast dem i dessa positioner. I anfall är alla anfallsspelare och i försvar är alla försvarare. Fortfarande är det också viktigt att låta alla spelare få spela på alla positioner. 

Samtliga spelare som deltar vid match ska få likvärdig speltid. Alla som tränar regelbundet ska också ges möjlighet att deltaga vid matcher. Alla ska få spela, toppning ska inte förekomma!

d SPELARE 13-16 ÅR 

SOCIAL UTVECKLING 

Spelarnas egna ansvar ökar. Information om verksamheten, aktiviteter osv lämnas i första hand till spelarna. Bland spelarna kan väljas spelarråd som har till uppgift att fånga upp synpunkter och framföra dessa till ledarna. Möjlighet ska ges att ta ett större ansvar, t ex att själva planera och genomföra en träning. Krav ställs på spelarna att själva meddela återbud/förhinder vid träning. 

TRÄNING 

Fokus på träningen ska vara mångsidig och alla ska fortsätta prova spel på olika platser. Viss specialisering kan förekomma men mångsidigheten får inte glömmas bort. 

MATCHER 

Samtliga spelare som deltar vid match ska få speltid. Alla som tränar regelbundet ska också ges möjlighet att spela matcher. 

e INTRODUKTION TILL ANNAN VERKSAMHET 

Efter hand som föreningens ungdomar växer och mognar så utvecklar man olika intressen och önskemål. Vår ambition och förhoppning är att de flesta av våra ungdomar vill och kan få fortsätta som seniorspelare när den tiden kommer. Men det kan också vara så att man vill stanna kvar i föreningen men i en annan funktion. 

SENIORSPELARE 

För att underlätta inträdet i seniorleden så arbetar vi medvetet med kontaktskapande och utbyte mellan de äldsta ungdomslagen och seniorlagen. Bland annat genom att få seniorledare och spelare att leda vissa av ungdomslagens träningar. 

DOMARE 

För att öka våra ungdomars förståelse för domarnas arbete och för att engagera nya ungdomsdomare deltager våra 13-årslag i en ungdomsdomarutbildning. Detta leder till att många ungdomar börjar döma fotboll. 

För att skapa en trygg atmosfär för våra ungdomsdomare så är det ledarnas uppgift att stödja domarna före, under och efter match. 

LEDARE 

Vi erbjuder intresserade ungdomar att gå utbildningar och att få ledarpraktik som sedan kan leda till ledaruppdrag inom föreningen. 

f LEDARSKAP 

Alla våra ledare företräder föreningen i många olika sammanhang. Som ledare förutsätts man ställa upp bakom föreningens ambitioner och riktlinjer. Tillsammans präglar våra ledare i mångt och mycket hela föreningens verksamhet. 

Att vara ledare tillsammans med en grupp spelare kan vara en härlig och stimulerande uppgift. Det kan också vara både jobbigt, tufft och otacksamt. Oavsett hur man agerar så påverkar man barn och ungdomar både fysiskt, psykiskt, socialt och moraliskt. 


Som ledare i Löberöds IF förväntas man bland annat: 

  • tillämpa nolltolerans
  • stimulera och entusiasmera
  • lyssna
  • uppmuntra till föräldraengagemang 
  • organisera träningar
  • leda matcher
  • uppträda föredömligt 


Kort sagt: Att vara ledare är en ansvarsfull uppgift. 

Föreningen har en viktig roll i att stötta och underlätta för sina ledare så att de kan axla detta ansvar på bästa sätt. Exempel på sådant som vi tror underlättar är: 

  • Tydliga riktlinjer
  • En gedigen introduktion
  • Bra och kontinuerlig utbildning 
  • En öppen dialog 

5. FÖRÄLDRARS MEDVERKAN OCH ENGAGEMANG 

Föräldrar är en resurs som ingen förening klarar sig utan. I Löberöds IF arbetar vi medvetet med att försöka stimulera föräldrars medverkan och engagemang. 

Vad kan man göra som förälder?
Man kan hjälpa till kring våra lag vad gäller träning, lagledning, skjuts till matcher, försäljning vid cuper/matcher, att vara funktionär vid cuper/matcher, att organisera läger, försäljning av lotter, tvätt, tillverka listor etc, etc.
Man kan också medverka i annat föreningsarbete som t ex i någon av våra sektioner, eller i vår styrelse. 

Fördelarna med ett bra föräldraengagemang är som sagt många. Viktigast är dock att det stärker gemenskapen och kontakterna föräldrar sinsemellan och mellan föräldrar och ungdomar. Det ökar också inblicken i ens barns lag och i föreningen. 

Vi vill få föräldrar att känna sig delaktiga och betydelsefulla genom att låta dem hjälpa till. Genom att ha till hands många små uppgifter försöker vi hitta något till alla föräldrar. Vi har också ambitionen att ha täta kontakter mellan tränare/ledare och föräldrar. 

Samtidigt vill vi ge en del råd till Dig som är förälder: 

  • Försök följa med era barn så mycket som möjligt på träning och matcher. 
  • Beröm ofta era barn och dess medspelare under och efter träningar och matcher. 
  • Kritisera aldrig domare eller spelare från linjen. Har Du synpunkter så diskutera det med ledarna efter matchen. Se på domare och spelare som MEDTÄVLARE, inte fiender. 
  • Följ nio föräldrabudord.
  • Ge inte era barn betalt om de gjort mål. Alla positioner och spelare är lika viktiga i ett lag. Stötta alla barn i med- och motgång. Resultatet är inte det viktiga.
  • Kritisera aldrig en domare, tränare eller spelare på sociala medier.


Kom ihåg:

  • Det här är barn
  • Det här är en lek
  • Ledarna ställer upp ideellt
  • Domarna är mänskliga
  • Det är inte på liv och död


6. EKONOMI 

Löberöds IF erbjuder sina medlemmar träning året runt, seriespel, turneringar, avslutningskvällar m.m..
Som medlem i Löberöds IF så bidrar man ekonomiskt till verksamheten genom sin medlemsavgift, genom att hjälpa till med loppisen, genom att delta på bingo mm. 


7. BRA ATT VETA 

Löberöds IF:s webbplats: www.laget.se/Loberods_IF

 
Våra sponsorer